Komplett lúgosító ebéd


Az ebéd:

Vegyes zöldségleves zöldborsóval, sült hekk sütőtökpürével és héjában főtt sült burgonyával

Először a leves: a lúgosító diéta szabályai szerint készült éppúgy min a második fogás.

Zöldborsóleves:

Hozzávalók: 2 személyre ( de mindent ízlés szerint adagolva. Lehet duplázni, triplázni is.)

- 3-4 db sárgarépa,

- 1-2 db petrezselyem

- 1db zöld paprika, aki szereti a csípőset akkor az

- 1-2 db paradicsom (lehet koktél is, akkor kicsit több kell)

- 1-2 db kisebb vöröshagyma, esetleg 1-2 gerezd fokhagyma is mehet bele

- zöldek: petrezselyemzöld fél csomó összeaprítva és 1-2 szál zellerlevél

- maroknyi fagyasztott zöldborsó

- kevés levestészta

- só és bors.

- tejföl, de el is hagyható

- kevés olaj


Hogy készítjük el a levest? 

Szinte ugyanúgy mint bármi más zöldségekből készült levest.

- Kevés olajon kicsit megdinszteljük az ízlés szerint összevágott répát és a gyökeret,

- Rátesszük a zöldborsót is és az összes többi (tészta kivételével)hozzávalót, kicsit átkeverjük , felengedjük tetszés szerinti vízzel és puhára főzzük, lassú tűzön. 

- Amikor már majdnem kész, beletesszük a tésztát és az apróra vágott zöldség zöldet is.

Ismét felforraljuk és néhány perc múlva készen is van.

Tehát! Gyors leves: Sok sárgarépával petrezselyemmel, tetején pici tejföllel. Só, bors, zöld csipős paprika kevés tészta még ami tatálható a levesben. Ja és négy darab héjazott koktélparadicsom is, amely szinte teljesen szétfőtt a levesben és plusz két zellerlevél összeaprítva. Ez nagyon kellemes ízt ad a levesnek. Szinte bármi zöldségfélét beletehetünk ebbe a levesbe.Akár még egy-két újburgonyát is.

Sült hekk, sütőtökpürével,

- héjában főtt burgonyával, olívaolajban átsütve, kaliforniai paprikával díszítve. 

A hekket fagyos, konyhakész állapotban lehet vásárolni általában. Kiolvasztás után, azonban nagyon odafigyeljünk és ne vegyük azt komolyra, hogy konyhakész! Alaposan tisztítsuk meg az erektől és az ilyen-olyan kis nyúlványoktól, a rajta maradt pikkelyektől, hogy szép fehér húst kapjunk. A tisztított halhús két oldalát tetszés szerint irdaljuk be, ismét mossuk át és jó alaposan csurgassuk le, majd tetszés szerint sózzuk, kívül-belül és az irdázott részeket is.

- Amíg átjárja a só, tegyünk fel egy fél liternyi olívaolajat (de bármilyen olaj megfelelő) hevülni,

- majd egy tálba lisztet tegyünk, abba törött paprikát keverjünk, ízlés szerint.

- Forgassuk meg bebbe a halhúsokat, jó alaposan.

- Amikor az olaj már jól felhevült, de még nem éget, tegyük bele a halhúsok egy részét, 2-3 darabot. Azért csak egy részét, hogy ne hűtse le az olajat a hús nagyon, mert először egy kicsit kérgesítjük a húst. 3-5 percig, majd utána visszább vesszük a hőmérsékletet és készre sütjük. Legyen kívül egy picit roppanós, de ne szárítsuk ki nagyon. Ügyeljünk arra, hogy a paprika még csak véletlenül se égjen meg a húson, mert akkor keserű és élvezhetetlen lesz az étel.

Köretek: Igazából bármi is lehet.

Én most sütötökpürét csináltam, rém egyszerűen.

- Tököt megtisztítottam, felkockáztam, kevés vízzel (épp hogy ellepte) feltettem főni.

- Kevés fahéjat és sót tettem bele, bár ezt mindenki tetszése szerint ízesíti.

- Amikor készen lett pürésítettem. (elég volt a bourgonyatörővel is, mert szinte pépesre főztem előtte.)

- Majd úgy láttam egy kicsit híg, ezért visszatettem  és kevergetés mellett még pár percig forraltam, amíg az állaga megfelelő lett.

Burgonya:

- Két héjában főtt burgonyát megtisztítottam a héjától, felszeleteltem, és megforgattam forró olajban, amelyben előtte 4 gerezd tört fokhagymát és egy kis fej vöröshagymát kevés sóval megforgattam megpirítottam.

 Ezekután tálaltam a kép szerint.

Jó étvágyat hozzá!

Tetszett a cikk?

 

 

ÍzVilága cikkajánló

Komplett lúgosító ebéd
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Vegyes zöldségleves zöldborsóval, sült hekk sütőtökpürével és héjában főtt sült burgonyával
Pulykaszárnyközép burgonyával, sült céklával
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Ahogy ezt az ételt elkészítettem ez egy alap. Az őszibarack befőtt nagyon harmonizál vele.
Lekvár: 1.) sütőtökből... 2.) sülttökből...
Speciális receptek, Lúgosító ételek
A lekvárba és a befőttekbe bármennyire is cukormentesen főzök, azt gondolom kell egy kis cukor, hogy élvezhetőbb ...
Karfiol és csirkemell kukoricadarában
Speciális receptek, Lúgosító ételek
A készétel nagyon ropogós, mert kukoricadarában van megforgatva a hós és a karfiol is.
Ételkészítés / Főzés / Sütés / Tálalás
Információk, Egyéb
Fontos! A szükségesnél kevesebb étel esetén ugyanis a vendégek többsége nem fog jóllakni, ha pedig túl sok, ak ...
Krumplileves kicsit másképp
Előételek/Levesek, Levesek
Krumplileves debrecenivel és édes-savanyú mártással is ízesítve!
Konyhaműveletek 4/4. rész: Sűrítés
Információk, Egyéb
A sűrítés olyan konyhatechnológiai művelet, amellyel az ételre jellemző állományt alakítjuk ki.
Sült birsalma
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Téli csemegéink egyike a sült birsalma. Ez az alma egy külön ízvilág. Aki még nem kóstolta, hát érdemes bepótólni!
Csontleves rengeteg zöldséggel.
Előételek/Levesek, Levesek
Ha erős zöldpaprikát is tettünk levesbe, azt hamarabb vegyük ki a levesből, nehogy kiszakadjon.

További cikkek »