Töltött káposzta


Töltött káposzta, ahogy most készítettem

Mint minden fontos ételünk receptjén, a töltött káposztáén is rengeteget lehet vitatkozni: milyen húsból készüljön a töltelék, rizzsel keverjük vagy gerslivel, esetleg egyikkel sem.  Milyen hús kerüljön a gombócok mellé, az aprókáposztába, milyen fűszerek kellenek bele, legyen-e benne rántás, és így tovább.

Nem kell ezzel a gondolatokkal foglalkozni! Csináljuk úgy, ahogy az adott pillanatban az eszünk diktálja! Szerintem nincs is erre egy meghatározott recept! Legyen káposztánk (édes vagy savanyú) darálthús és a többi már megy magától.

Hozzávalók:

- 1,5 kg savanyú káposzta (fejes és vágott),

- 10-15 dkg rizs,

- 30 dkg darált sertéslapocka,

- 50 dkg darált sertéscomb,

- 2 vöröshagyma,

- Só, bors.

- Kevés pirospaprika( édes és aki szereti csípős is.)

Előkészület

- Kevés vízben megfőzzük a rizst. Nem baj, ha roppanos marad egy kicsit.

- A káposztalevelek eres részét kivágjuk

- Összezúzzuk a fokhagymát

- Összevágjuk a vöröshagymát

Elkészítése

- A darált húst, a félig kihűlt rizst, a zúzott fokhagymát és egy felaprított hagyma felét összedolgozzuk egy edényben, míg egy masszát nem kapunk. Ezt a masszát betöltjük a káposztalevelekbe.

- Az apróra darabolt másik hagymát és a maradék fél hagymát kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a  hozzá a pirospaprikát, és és vizet öntünk rá.

- A vágott káposztát a lábasba tesszük.

- A már megtöltött káposztákat ráhelyezzük, és leöntjük vízzel.

- Fedő alatt lassú tűzön készre készre főzzük, kavargatás nélkül.

Ezt az ételt érdemes fogyasztás előtti napon elkészíteni és kihűlés után egy napra hűtőbe tenni.

Én most nem tettem rá sem rántást, sem habarást, tejföllel fogjuk fogyasztani.

HA még finomabbá szeretnénk tenni, rakjuk egy tepsiben sorba, öntsünk rá a levéből is, hogy félig ellepje és tegyük a sütőbe, amíg egy kicsit megbarnul a teteje. Egy pár kanál tejföllel meg is kenhetjük a tetejét sütés előtt. Arra azért vigyázzunk, hogy ne száradjanak ki a töltelékek sütés közben.

Sokféleképp készíthető és fűszerezhető! Ahogy a család szereti.

Jó étvágyat kívánok!

Tetszett a cikk?

 

 

ÍzVilága cikkajánló

Tojásrántotta karfiolrózsával
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Reggeli készítésénél is fontos szempont, hogy gyorsan és finomat készítsünk.
Szegedi csirkegulyás csipetkével
Főételek, Egytálételek
Először is főzzünk egy hagyományos csirkegulyáslevest sok zöldséggel, pirospaprikával, enyhén csípősen.
Konyharuhák és törlők tisztítása
Információk, Javaslatok/Praktikák
Kiömlik a kávé, tea vagy más étel, ne hagyjuk beszáradni a foltokat a konyharuhánkba. Orvosoljuk a problémát azonnal!
Főzött (párolt) fejessaláta
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Fejessalátát pici olívaolajon párolhatjuk is majd ízesítve kiváló salátát kapunk.
Rántott szezámmagos karfiolrózsák
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Nagyon egyszerű az elkészítése, de nyersen (vagy enyhén párolva) a leghatékonyabb a lúgosító tulajdonsága ...
Csontleves rengeteg zöldséggel.
Előételek/Levesek, Levesek
Ha erős zöldpaprikát is tettünk levesbe, azt hamarabb vegyük ki a levesből, nehogy kiszakadjon.
Brassói aprópecsenye "Lúgosító módra"
Speciális receptek, Lúgosító ételek
A hús legyen csirkemell, a burgonyát cseréljük batátára (édesburgonyára)
Sült csibemáj almával, rukkolával
Főételek, Sültek
A csirkemájat mindenképpen érdemes kipróbálni almával összesütve, nálunk kevéssé ismert, pedig nagyon jó pá ...
Sült hekk lúgosító köretekkel...
Speciális receptek, Lúgosító ételek
.Változatos ételeket lehet belőle készíteni, egyik legismertebb a sült hekk.

További cikkek »