Szilvalekváros gombóc

Szilvalekváros gombóc
Ez az az étel, amiről nem kell sokat írni.
Egyszerű és gyorsan elkészíthető, szinte elrontani sem lehet és mégis nagyon közkedvelt és finom.
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 30 dkg liszt
- 1 darab tojás
- ízlés szerint só
- 30 dkg szilvalekvár
- 20 dkg zsemlemorzsa
- 2 ek vaj
- ízlés szerint porcukor
Elkészítése:
A krumplit héjában megfőzzük, lehúzzuk a héját, még melegen áttörjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd belekeverjük a tojást, a lisztet és a sót. Összegyúrjuk. Ha kicsit ragacsos, adunk hozzá még egy pici lisztet.
Lisztezett deszkán fél centis vastagságúra nyújtjuk, és négyzeteket vágunk belőle. A négyzetek közepébe egy-egy kiskanálnyi lekvárt teszünk. A négyzetek sarkait összenyomkodjuk, majd gombóccá formáljuk.
Egy serpenyőben vajat olvasztunk, kevergetve aranyszínűre pirítjuk rajta a morzsát.
A gombócokat bő, forró, sós vízben főzzük, míg nem jönnek fel a víz tetejére. Szűrőkanállal kihalásszuk, és meghempergetjük a morzsában.
Lisztezett deszkán fél centis vastagságúra nyújtjuk, és négyzeteket vágunk belőle. A négyzetek közepébe egy-egy kiskanálnyi lekvárt teszünk. A négyzetek sarkait összenyomkodjuk, majd gombóccá formáljuk.
Egy serpenyőben vajat olvasztunk, kevergetve aranyszínűre pirítjuk rajta a morzsát.
A gombócokat bő, forró, sós vízben főzzük, míg nem jönnek fel a víz tetejére. Szűrőkanállal kihalásszuk, és meghempergetjük a morzsában.
Tálalhatjuk!
Tetszett a cikk?
Kiemelt ApróHirdetések
További kiemelt ApróHirdetések »
ÍzVilága cikkajánló

Vegyes zöldségleves
Előételek/Levesek, Levesek
Tetszés szerint: Az arányok nem számítanak.
Ha valami hiányzik az sem baj.

Sertéspörkölt főtt burgonyával
Főételek, Pörköltek
Általában gazdagon fűszerezzük, az erős és csípősebb ízeket is bátran használjuk hozzá.

Habostorta rövid élete
Információk, Egyéb
Egy habostorta nem csupán édesség – igazi műalkotás, amely a cukrász keze alatt születik, és rövid, de ragyog ...

Meggyleves egyszerűen
Előételek/Levesek, Levesek
Tetszés szerinti meggyet feltesszük főni kb. kétszer annyi vízben, mint a meggy.
Én nem magozom ki, mert így tet ...

Az ízletes marhapörkölt
Főételek, Pörköltek
Lehetőleg főzzük jó szaftosra! Ne salnáljuk belőle a vöröshagymát, mert ettől lesz jó szaftos!

A mákosguba, jellegzetes magyar étel
Édességek, Maffinok/Felfújtak
Eredetileg karácsonyi ünnepi étel volt, és abban a hiszemben sütötték, hogy a sokszemű mák sok szerencsét hoz.

A szegedi halászlé története
Információk, fontos
A magyar néprajzi irodalom szerint a halászlé azonos a hosszú lére eresztett halpaprikással.

Kocsonya, rántott köröm, csülökpörk. II.rész
Főételek, Egytálételek
Sertésköröm rántva sültburgonyával és paprikával

Petrezselymes burgonya
Egyéb receptek, Köretek
Az állagát a főtt burgonyán hagyott lé mennyiségével szabályozhatod.