Szilvalekváros gombóc
Szilvalekváros gombóc
Ez az az étel, amiről nem kell sokat írni.
Egyszerű és gyorsan elkészíthető, szinte elrontani sem lehet és mégis nagyon közkedvelt és finom.
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 30 dkg liszt
- 1 darab tojás
- ízlés szerint só
- 30 dkg szilvalekvár
- 20 dkg zsemlemorzsa
- 2 ek vaj
- ízlés szerint porcukor
Elkészítése:
A krumplit héjában megfőzzük, lehúzzuk a héját, még melegen áttörjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd belekeverjük a tojást, a lisztet és a sót. Összegyúrjuk. Ha kicsit ragacsos, adunk hozzá még egy pici lisztet.
Lisztezett deszkán fél centis vastagságúra nyújtjuk, és négyzeteket vágunk belőle. A négyzetek közepébe egy-egy kiskanálnyi lekvárt teszünk. A négyzetek sarkait összenyomkodjuk, majd gombóccá formáljuk.
Egy serpenyőben vajat olvasztunk, kevergetve aranyszínűre pirítjuk rajta a morzsát.
A gombócokat bő, forró, sós vízben főzzük, míg nem jönnek fel a víz tetejére. Szűrőkanállal kihalásszuk, és meghempergetjük a morzsában.
Lisztezett deszkán fél centis vastagságúra nyújtjuk, és négyzeteket vágunk belőle. A négyzetek közepébe egy-egy kiskanálnyi lekvárt teszünk. A négyzetek sarkait összenyomkodjuk, majd gombóccá formáljuk.
Egy serpenyőben vajat olvasztunk, kevergetve aranyszínűre pirítjuk rajta a morzsát.
A gombócokat bő, forró, sós vízben főzzük, míg nem jönnek fel a víz tetejére. Szűrőkanállal kihalásszuk, és meghempergetjük a morzsában.
Tálalhatjuk!
Tetszett a cikk?
ÍzVilága cikkajánló
Káposzta saláta
Egyéb receptek, Köretek
Köménymagot csak az tegyen rá, aki szereti!
Sertéspörkölt főtt burgonyával
Főételek, Pörköltek
Általában gazdagon fűszerezzük, az erős és csípősebb ízeket is bátran használjuk hozzá.
Sült csibemáj almával, rukkolával
Főételek, Sültek
A csirkemájat mindenképpen érdemes kipróbálni almával összesütve, nálunk kevéssé ismert, pedig nagyon jó pá ...
Édes hagyomány karácsonyra
Információk, Egyéb
A szaloncukor készítése nem ördöngösség, de igényel némi türelmet és kreativitást.
Sült csibemáj hagymával rozmaringgal
Főételek, Sültek
Csibemáj azaz egyszerű alapanyag, mely amellett, hogy kevés kell belőle és olcsó is
Kocsonya, rántott köröm, csülökpörk. I.rész
Főételek, Egytálételek
A húsokat beletettem egy közepes fazékba és hidegvízzel felengedtem, hogy bőven ellepje a húst
Szalagos fánk
Tésztafélék, Lángosok/Fánkok
Tetejét tetszés szerinti lekvárral vagy pudinggal ízesítjük. Majd meghintjük porcukorral.
Pulykaszárnyközép burgonyával, sült céklával
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Ahogy ezt az ételt elkészítettem ez egy alap. Az őszibarack befőtt nagyon harmonizál vele.
Rántott szezámmagos karfiolrózsák
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Nagyon egyszerű az elkészítése, de nyersen (vagy enyhén párolva) a leghatékonyabb a lúgosító tulajdonsága ...