A lángos!


A lángos!

Sült kelt tészta, amely kenyértésztából készült, laposra nyújtott, kemencében vagy zsírban megsütött, rendszerint tejföllel megkent vagy más feltéttel megrakott étel.

A lángos, vagy kenyérlepény valószínűleg a kenyérrel egyidőben keletkezett, hiszen a kenyér dagasztására használt teknő kaparékából az is kenyértésztából készült. 

Hozzávalók:

- 2 dl tej

- 1 tk cukor

- 3 dkg élesztő

- 50 dkg liszt

- 1 tk só

- 2 ek olaj

- 2dl víz

A sütéshez: olaj

A feltéthez: só, tejföl, sajt, fokhagyma.


Elkészítése:

- A sajtos-tejfölös lángos elkészítéséhez a tejet meglangyosítjuk.

- Egy pohárba tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felöntjük a tej felével.

- Lefedjük, és hagyjuk felfutni.

- Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, és jól összekeverjük.

- A közepébe mélyedést csinálunk, ebbe tesszük az olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és egy kevés langyos vizet.

- Elkezdjük összekeverni, a vizet apránként adjuk hozzá.

- Ha már közepesen lágy a tészta, átdolgozzuk, kelesztőtálba tesszük, és kb. 1 óra hosszat kelesztjük.

- Ezután egy tálcát beolajozunk, és olajos kézzel kis halmokat szaggatunk a tésztából, majd a tálcára kicsit távolabb tesszük egymástól a tésztákat. Konyharuhával letakarjuk, így kelesztjük tovább.

- Amikor már szép nagyra megnőttek a tészták (kb. 30 perc), akkor lehet kezdeni sütni.

- Egy serpenyőbe bőséges olajat öntünk, jól felmelegítjük, majd az olajos kézzel jól széthúzott és megformált tésztát belehelyezzük. Mindkét oldalát szép pirosra sütjük 1-1 perc alatt.

- Lecsepegtetjük, törlőpapírra szedjük, nehogy a maradék olajat is felszívja.

- Tálaláskor megsózzuk, tejföllel megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk.

- Aki szereti, még fokhagymával is megkenheti.

Jó étvágyat hozzá!


Tetszett a cikk?

 

 

ÍzVilága cikkajánló

Elmélkedés a tészta készítésről
Információk, Egyéb
- Na gyere próbáld! Mert milyen asszony lesz belőled ha ezt sem tudod?
Sült hekk köretekkel
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Halételekre azt mondják, hogy a legegészségesebb ételek. Ph értékük az enyhén savas kategóriába van sorolva.
A szegedi halászlé története
Információk, fontos
A magyar néprajzi irodalom szerint a halászlé azonos a hosszú lére eresztett halpaprikással.
A mákosguba, jellegzetes magyar étel
Édességek, Maffinok/Felfújtak
Eredetileg karácsonyi ünnepi étel volt, és abban a hiszemben sütötték, hogy a sokszemű mák sok szerencsét hoz.
Krumplis tészta savanyúságokkal
Főételek, Egytálételek
A legfinomabb, ha kovászos vagy savanyú uborkával esszük, de bármilyen ecetes savanyúság illik hozzá.
Ételkészítés / Főzés / Sütés / Tálalás
Információk, Egyéb
Fontos! A szükségesnél kevesebb étel esetén ugyanis a vendégek többsége nem fog jóllakni, ha pedig túl sok, ak ...
Töltött káposzta
Főételek, Egytálételek
Szerintem nincs is erre határozott recept. Legyen káposztánk, darálthús és a többi már megy magától.
Tejszínes gombamártás
Főételek, Egytálételek
Tállalhatjuk, sülthúsokkal, sülthallal, adhatunk hozzá bármilyen tészta köretet, esetleg előtte egy egyszerű levest.
Reggeliző lángoska
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Az én részemet nem fehér liszttel és napraforgóolajjal készítem, hanem rizsliszttel vagy kukoricaliszttel és ol ...

További cikkek »