Főtt csemege kukorica és a bajúsz

Főtt csemege kukorica és a bajúsz


Főtt csemege kukorica, kukoricahaj és a bajúsz

A nyár és kora ősz egyik kedvence a friss, főtt csemegekukorica – vajjal, sóval megkenve igazi csemege. De mielőtt a kukoricahajat  (vagy más néven kukoricabajuszt, selyemszakállt) egyenesen a kukába dobnád, gondold át

Ez a selymes, aranysárga "hulladék" valójában egy igazi kincs a népi gyógyászatban!

 

 Ne dobd ki a kukoricahajat – számos jótékony hatása van! Így fogyaszd!

A kukoricahaj fogalma minden bizonnyal mindenki száméra ismerős. Tudjátok ez, a kukorica selymes, halványsárga és zöld szála, ami lehet idegesíteni is szokott, amikor rajta marad egy-kettő a főtt kukoricán. Ennek oka az, hogy nem vagy vele tisztában, hogy mennyi jótékony hatása van a kukoricahajnak, de most megmutatjuk!

A kukoricahaj gazdag káliumban, C- és K-vitaminban, antioxidánsokban, flavonoidokban és egyéb bioaktív anyagokban. Hagyományosan vízhajtóként, gyulladáscsökkentőként és méregtelenítőként használják szerte a világon – Kínában, Dél-Amerikában és Európában is évszázadok óta.

Főbb jótékony hatásai:
  • Vízhajtó és méregtelenítő: Segít a felesleges folyadék eltávolításában, támogatja a vesék és a húgyhólyag működését. Hatékony lehet ödéma, vízvisszatartás esetén.
  • Húgyúti panaszok enyhítése: Felfázás, húgyúti fertőzések, hólyaghurut esetén gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású. Erősíti a húgyhólyagot, segíthet inkontinencia vagy ágybavizelés esetén is.
  • Vércukorszint-szabályozás: Segíthet a cukorbetegség kiegészítő kezelésében, stabilizálja a vércukrot.
  • Vérnyomáscsökkentő: Természetes módon hozzájárulhat a magas vérnyomás mérsékléséhez.
  • Antioxidáns és gyulladáscsökkentő: Védi a sejteket, csökkenti a gyulladások, támogathatja az immunrendszert.
  • Egyéb előnyök: Külsőleg rovarcsípés, bőrviszketés enyhítésére; 
  • egyes források szerint fogyasztó hatású is.
Fontos figyelmeztetés:
Ezek hagyományos és népi megfigyelések, valamint egyes tanulmányok alapján állnak, de nem helyettesítik az orvosi kezelést! Főleg krónikus betegség (pl. veseprobléma, magas vérnyomás, cukorbetegség) esetén konzultálj orvossal a fogyasztás előtt. Terhesség alatt nagyobb mennyiségben kerülendő, mert serkentheti a méhet.

Hogyan fogyaszd?
A legjobb módszer: kukoricahaj tea készítése

 

Elkészítés friss vagy szárított kukoricahajból:
  1. Gyűjts össze friss, zsenge kukoricahajat (bio kukoricából a legjobb, kerüljük a vegyszerezettet).
  2. Mosd meg alaposan.
  3. Egy bögréhez (2-3 dl) használj 1-2 teáskanál aprított friss vagy 1 teáskanál szárított kukoricahajat.
  4. Forrázd le forrásban lévő vízzel.
  5. Hagyd állni 10-15 percig lefedve.
  6. Szűrd le, ízesítheted mézzel (de ne cukorral, ha fogyókúrázol).
Naponta 2-3 bögrével fogyasztható, de kezdd kisebb adaggal. Íze enyhén édes, kukoricaillatú – kellemes!
Tárolás: A friss hajat szárítsd ki árnyékos, szellős helyen, majd zárt üvegben tárold.
Így egész évben használhatod.
Legközelebb, amikor kukoricát főzöl, ne dobd ki a "bajuszt" – készíts belőle teát, és élvezd a természet adta előnyöket!

Egészségedre!


Tetszett a cikk?

 

 

ÍzVilága cikkajánló

Lúgosító zöldségek
Információk, Egyéb
Lúgosító étrendünkben nagy szerepe van a zöldségeknek amelyek lúgosítanak, mert szinte minden ételünkben előfordulnak.
Mákostészta narancs szeletekkel ízesítve
Édességek, Maffinok/Felfújtak
Mákostésztát szinte mindenki szereti. Kevés hozzávaló, egyszerű elkészítés jellemzi.
Batáta, tepsiben sütve:
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Közepes hőmérsékletű sütőben kb. másfél óra alatt puhára sütjük. Vigyázzunk rá, ne égjen meg.
Fejessaláta paradicsommal tálalva
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Ennél egyszerűbben elkészíthető salátát elképzelni sem tudok.
Csirkemell másképp!
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Csirkemell sokunk étrendjében örök klasszis és nemcsak a diétázók és valamilyen különleges étrendet követő ...
Feketeberkenye lekvár és hasznossága
Információk, Javaslatok/Praktikák
Gazdag C-vitaminban, K-vitaminban, B-vitaminokban, mangánban és káliumokban, ami támogatja az immunválaszt és csö ...
Petrezselymes burgonya
Egyéb receptek, Köretek
Az állagát a főtt burgonyán hagyott lé mennyiségével szabályozhatod.
Házi készítésű árpakávé
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Az árpakávé könnyen emészthető ital, jót tesz a betegeknek és lábadozóknak, kisgyermekeknek és idős embereknek....
Rántott tökbél
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Főzelékekre feltétnek, vagy mellé egy mártást. Esetleg magában, nasiként is fogyaszthatő

További cikkek »