Konyhaműveletek 4/2 rész : Zölds. gyüm.

Konyhaműveletek 4/2 rész : Zölds. gyüm.


Zöldségek és gyümölcsök

A zöldségeket tisztítani és darabolni kell, mielőtt az ételeket elkészítenénk, illetve az asztalra kerülnének.

Tisztítás

A tisztítás során a növényi anyagokról eltávolítjuk a hibás, éretlen, romlott darabokat, a rátapadt földet, fölösleges növényi részeket (levél, szár, magok, magház, stb.).

Száraz tisztítás

A száraz tisztítás során a hibás, nem megfelelő minőségű példányokat eltávolítjuk. Ezután a szükségtelen részleteit a növénynek szintén eltávolítjuk. Ezek lehetnek:

  • hámozás
  • kaparás
  • faragás
  • kivágás
  • levelezés
  • csumázás
  • magozás
  • szemezés
  • feltörés
Nedves tisztítás

A növényről víz segítségével eltávolítjuk a szennyeződéseket. lényeges lépés, ugyanis egyes szennyeződések az ízt ronthatják el, vagy egyes esetekben a gyomrunkat. A nedves tisztítás után a növényt feldolgozásig hagyjuk víz alatt, ami a barnulást, ami egyben minőségcsökkenés is, megakadályozza. A nedves tisztítás alatt értendőek az alábbiak:

  • lemosás
  • áztatás
  • megmosás
  • kefélés
  • leöblítés

Darabolás

A darabolás célja, hogy a növényi részt, amit fogyasztásra tervezünk feldolgozni, ehhez alkalmas méretű darabokra osszuk fel. A darabolás fajtái:

  • egészben
  • félbe
  • negyedelve
  • cikkekre
  • hasábra
  • batonra
  • szeletekre
  • karikázva
  • szalmára
  • kockára
  • finomra
  • gyufametéltre
  • kivájva
  • 10-20 mm-es darabokra
  • reszelve
  • rózsáira szedve
  • leveleire szedve
  • tépve
  • gyalulva
  • golyóra
 

Forrás: hu.wikipedia.org

kép forrása: pixabay.com

Tetszett a cikk?

 

 

ÍzVilága cikkajánló

Konyhaműveletek 4/1 rész : Húsok
Információk, Javaslatok/Praktikák
A konyhai műveletek alatt azon tevékenységeket értjük, melyek révén az ételt elkészítésre és fogyasztásra a ...
A GULYÁSLEVES! Te hogy készíted?
Információk, fontos
Több forrás is megegyezik abban, hogy az étel születését, elterjedését az alföldi pásztorélethez kapcsolja
Reteksaláta a kertből!
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Ez így a lúgosító diéta szerint készült.
Főzőtök előkészítése a fagyasztásra
Információk, Javaslatok/Praktikák
Felhasználása: Kiolvasztás után, úgy használjuk, mintha teljesen friss lenne.
A szegedi halászlé története
Információk, fontos
A magyar néprajzi irodalom szerint a halászlé azonos a hosszú lére eresztett halpaprikással.
Tojásrántotta karfiolrózsával
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Reggeli készítésénél is fontos szempont, hogy gyorsan és finomat készítsünk.
Lúgosító magvak/őrlemények
Információk, Egyéb
Szervezetünk pH-értékének normál szinten tartása nagyon fontos az egészségünk szempontjából 1-től 14-ig terj ...
Kapormártás és a " kapor "
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Kapor egy egynyári, illatos fűszernövény a zellerfélék családjából, amelynek tudományos neve Anethum graveolens.
Lúgosító fűszerek/ édesítőszerek
Információk, Egyéb
Ha már fűszerezünk, tegyük ezt olyan fűszerekkel, ami kellemes ízhatást ad és egészséges.

További cikkek »