Sertéspörkölt főtt burgonyával

Sertéspörkölt főtt burgonyával


 Sertéspörkölt főtt burgonyával

Egy egyszerű, talán a legismertebb ételek egyike, a sertéspörkölt, melyet általában tört burgonyával, tarhonyával vagy nokedlivel tálalunk és mellé káposztasalátát, vagy savanyú uborkát adunk. Sertéscombból vagy lapockából főzzük. Általában gazdagon fűszerezzük, az erős és csípősebb ízeket is bátran használjuk hozzá. Lehetőleg jó minőségű pirospaprikát használjunk a főzéshez, mert az adja meg az igazi színét az ételnek.

Hozzávalók:

1-1,2 kg sertéscomb vagy lapocka,

3-5 db vöröshagyma, mérettől függően,

4-6 gerezd fokhagyma,

2-3 db paprika,

1-2 db erős paprika,

1-2 db paradicsom,

1-2 ek sertészsír

Fűszerek: 

1-2 ek pirospaprika és kevés darált csípőspaprika is.

1-2 csipet őrölt kömény, só és bors.

Aki szereti, tehet bele gulyáskrémet, vagy pirosaranyat (édeset vagy csípőset) esetleg egy-két babérlevelet valamint őrölt borsot is.


Elkészítése:

- Ízlés szerinti méretre felkockázzuk a húst,

- Összevágjuk a vöröshagymát,

- Lábosban zsíron félig megpirítjuk a hagymát,

- Majd rátesszük a közben összevágott többi zöldséget is, 

- Pár perc múlva az összekockázott húst is beletesszük,

- Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük,

- Lassú tűzön pároljuk, majd zsírjára pirítjuk.

- Felöntjük kevés vízzel (Én ilyenkor teszem bele a pirospaprika felét) és...

- Lassú tűzön készre főzzük.

Természetesen mielőtt kész az étel, ráteszem a paprika másik felét is és ha szükséges utánfűszerezem.

Közben megfőtt a burgonya is, amit vízben főztem, sóval és köménymaggal ízesítettem. A köménymag nagyon kellemes ízt ad a burgonyának, de nem mindenki szereti látni a főtt burgonya tetején, épp ezért teakosárban teszem a burgonya közé és fővés után kiveszem belőle. Ha őrölt köménymaggal főzzük a burgonyát, akkor a burgonya elveszíti a szép eredeti színét.

Tállalhatjuk!

Tetejét ízlés szerint díszíthetjük, azzal amivel szeretnénk, vagy éppen van otthon.

Jó étvágyat!


Tetszett a cikk?

 

 

ÍzVilága cikkajánló

Batáta chips, akár köretként is
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Az édesburgonya nagyon távoli rokonságban van a hagyományos burgonyával, bár ezt is burgonyának nevezzük
Pitypangsaláta "Lúgosító módra"
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Bár a pitypang egyre ismertebb főzési alapanyaga a magyar konyháknak, mégis ritkán használjuk.
Sült hekk lúgosító köretekkel...
Speciális receptek, Lúgosító ételek
.Változatos ételeket lehet belőle készíteni, egyik legismertebb a sült hekk.
Komplett lúgosító ebéd
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Vegyes zöldségleves zöldborsóval, sült hekk sütőtökpürével és héjában főtt sült burgonyával
Konyhaműveletek 4/1 rész : Húsok
Információk, Javaslatok/Praktikák
A konyhai műveletek alatt azon tevékenységeket értjük, melyek révén az ételt elkészítésre és fogyasztásra a ...
Rántott szezámmagos karfiolrózsák
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Nagyon egyszerű az elkészítése, de nyersen (vagy enyhén párolva) a leghatékonyabb a lúgosító tulajdonsága ...
Főzőtök előkészítése a fagyasztásra
Információk, Javaslatok/Praktikák
Felhasználása: Kiolvasztás után, úgy használjuk, mintha teljesen friss lenne.
Sült birsalma
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Téli csemegéink egyike a sült birsalma. Ez az alma egy külön ízvilág. Aki még nem kóstolta, hát érdemes bepótólni!
Főzött (párolt) fejessaláta
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Fejessalátát pici olívaolajon párolhatjuk is majd ízesítve kiváló salátát kapunk.

További cikkek »