Sertéspörkölt főtt burgonyával

Sertéspörkölt főtt burgonyával


 Sertéspörkölt főtt burgonyával

Egy egyszerű, talán a legismertebb ételek egyike, a sertéspörkölt, melyet általában tört burgonyával, tarhonyával vagy nokedlivel tálalunk és mellé káposztasalátát, vagy savanyú uborkát adunk. Sertéscombból vagy lapockából főzzük. Általában gazdagon fűszerezzük, az erős és csípősebb ízeket is bátran használjuk hozzá. Lehetőleg jó minőségű pirospaprikát használjunk a főzéshez, mert az adja meg az igazi színét az ételnek.

Hozzávalók:

1-1,2 kg sertéscomb vagy lapocka,

3-5 db vöröshagyma, mérettől függően,

4-6 gerezd fokhagyma,

2-3 db paprika,

1-2 db erős paprika,

1-2 db paradicsom,

1-2 ek sertészsír

Fűszerek: 

1-2 ek pirospaprika és kevés darált csípőspaprika is.

1-2 csipet őrölt kömény, só és bors.

Aki szereti, tehet bele gulyáskrémet, vagy pirosaranyat (édeset vagy csípőset) esetleg egy-két babérlevelet valamint őrölt borsot is.


Elkészítése:

- Ízlés szerinti méretre felkockázzuk a húst,

- Összevágjuk a vöröshagymát,

- Lábosban zsíron félig megpirítjuk a hagymát,

- Majd rátesszük a közben összevágott többi zöldséget is, 

- Pár perc múlva az összekockázott húst is beletesszük,

- Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük,

- Lassú tűzön pároljuk, majd zsírjára pirítjuk.

- Felöntjük kevés vízzel (Én ilyenkor teszem bele a pirospaprika felét) és...

- Lassú tűzön készre főzzük.

Természetesen mielőtt kész az étel, ráteszem a paprika másik felét is és ha szükséges utánfűszerezem.

Közben megfőtt a burgonya is, amit vízben főztem, sóval és köménymaggal ízesítettem. A köménymag nagyon kellemes ízt ad a burgonyának, de nem mindenki szereti látni a főtt burgonya tetején, épp ezért teakosárban teszem a burgonya közé és fővés után kiveszem belőle. Ha őrölt köménymaggal főzzük a burgonyát, akkor a burgonya elveszíti a szép eredeti színét.

Tállalhatjuk!

Tetejét ízlés szerint díszíthetjük, azzal amivel szeretnénk, vagy éppen van otthon.

Jó étvágyat!


Tetszett a cikk?

 

 

ÍzVilága cikkajánló

Kocsonya, rántott köröm, csülökpörk. III.rész
Főételek, Egytálételek
Csülökpörkölt főtt burgonyával és káposztasalátával.
A szegedi halászlé története
Információk, fontos
A magyar néprajzi irodalom szerint a halászlé azonos a hosszú lére eresztett halpaprikással.
Szalagos fánk
Tésztafélék, Lángosok/Fánkok
Tetejét tetszés szerinti lekvárral vagy pudinggal ízesítjük. Majd meghintjük porcukorral.
Csirkemell másképp!
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Csirkemell sokunk étrendjében örök klasszis és nemcsak a diétázók és valamilyen különleges étrendet követő ...
Szegedi csirkegulyás csipetkével
Főételek, Egytálételek
Először is főzzünk egy hagyományos csirkegulyáslevest sok zöldséggel, pirospaprikával, enyhén csípősen.
Az ízletes marhapörkölt
Főételek, Pörköltek
Lehetőleg főzzük jó szaftosra! Ne salnáljuk belőle a vöröshagymát, mert ettől lesz jó szaftos!
Karfiol és csirkemell kukoricadarában
Speciális receptek, Lúgosító ételek
A készétel nagyon ropogós, mert kukoricadarában van megforgatva a hós és a karfiol is.
Egy gyors fánk receptje
Tésztafélék, Lángosok/Fánkok
Gyorsan elkészíthető édesség ebédre, egy jó kis leves után, vagy egyszerűen csak délutáni desszertként fogyasztva.
A mákosguba, jellegzetes magyar étel
Édességek, Maffinok/Felfújtak
Eredetileg karácsonyi ünnepi étel volt, és abban a hiszemben sütötték, hogy a sokszemű mák sok szerencsét hoz.

További cikkek »