Sertéspörkölt főtt burgonyával

Sertéspörkölt főtt burgonyával


 Sertéspörkölt főtt burgonyával

Egy egyszerű, talán a legismertebb ételek egyike, a sertéspörkölt, melyet általában tört burgonyával, tarhonyával vagy nokedlivel tálalunk és mellé káposztasalátát, vagy savanyú uborkát adunk. Sertéscombból vagy lapockából főzzük. Általában gazdagon fűszerezzük, az erős és csípősebb ízeket is bátran használjuk hozzá. Lehetőleg jó minőségű pirospaprikát használjunk a főzéshez, mert az adja meg az igazi színét az ételnek.

Hozzávalók:

1-1,2 kg sertéscomb vagy lapocka,

3-5 db vöröshagyma, mérettől függően,

4-6 gerezd fokhagyma,

2-3 db paprika,

1-2 db erős paprika,

1-2 db paradicsom,

1-2 ek sertészsír

Fűszerek: 

1-2 ek pirospaprika és kevés darált csípőspaprika is.

1-2 csipet őrölt kömény, só és bors.

Aki szereti, tehet bele gulyáskrémet, vagy pirosaranyat (édeset vagy csípőset) esetleg egy-két babérlevelet valamint őrölt borsot is.


Elkészítése:

- Ízlés szerinti méretre felkockázzuk a húst,

- Összevágjuk a vöröshagymát,

- Lábosban zsíron félig megpirítjuk a hagymát,

- Majd rátesszük a közben összevágott többi zöldséget is, 

- Pár perc múlva az összekockázott húst is beletesszük,

- Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük,

- Lassú tűzön pároljuk, majd zsírjára pirítjuk.

- Felöntjük kevés vízzel (Én ilyenkor teszem bele a pirospaprika felét) és...

- Lassú tűzön készre főzzük.

Természetesen mielőtt kész az étel, ráteszem a paprika másik felét is és ha szükséges utánfűszerezem.

Közben megfőtt a burgonya is, amit vízben főztem, sóval és köménymaggal ízesítettem. A köménymag nagyon kellemes ízt ad a burgonyának, de nem mindenki szereti látni a főtt burgonya tetején, épp ezért teakosárban teszem a burgonya közé és fővés után kiveszem belőle. Ha őrölt köménymaggal főzzük a burgonyát, akkor a burgonya elveszíti a szép eredeti színét.

Tállalhatjuk!

Tetejét ízlés szerint díszíthetjük, azzal amivel szeretnénk, vagy éppen van otthon.

Jó étvágyat!


Tetszett a cikk?

 

 

ÍzVilága cikkajánló

Sült hekk lúgosító köretekkel...
Speciális receptek, Lúgosító ételek
.Változatos ételeket lehet belőle készíteni, egyik legismertebb a sült hekk.
Az ízletes marhapörkölt
Főételek, Pörköltek
Lehetőleg főzzük jó szaftosra! Ne salnáljuk belőle a vöröshagymát, mert ettől lesz jó szaftos!
Kocsonya, rántott köröm, csülökpörk. III.rész
Főételek, Egytálételek
Csülökpörkölt főtt burgonyával és káposztasalátával.
Csirkemell másképp!
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Csirkemell sokunk étrendjében örök klasszis és nemcsak a diétázók és valamilyen különleges étrendet követő ...
Kapormártás és a " kapor "
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Kapor egy egynyári, illatos fűszernövény a zellerfélék családjából, amelynek tudományos neve Anethum graveolens.
Ismerd meg ételeinket, receptjeinket!
Információk, fontos
Egy kis kreativitást, néhány új ötletet beletéve, a legízletesebb ételek születhetnek meg.
Főtt csemege kukorica és a bajúsz
Speciális receptek, Vegetáriánus receptek
A nyár és kora ősz egyik kedvence a friss, főtt csemegekukorica – vajjal, sóval megkenve igazi csemege.
Rántott tökbél
Speciális receptek, Lúgosító ételek
Főzelékekre feltétnek, vagy mellé egy mártást. Esetleg magában, nasiként is fogyaszthatő
Feketeberkenye lekvár és hasznossága
Információk, Javaslatok/Praktikák
Gazdag C-vitaminban, K-vitaminban, B-vitaminokban, mangánban és káliumokban, ami támogatja az immunválaszt és csö ...

További cikkek »